dinsdag 20 april 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Virusziekten FIP is een besmettelijke buikvliesontsteking die zich kan uiten in 2 vormen.

Deel deze pagina

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Als je honderd willekeurige katten van de straat zou halen dan zijn er gemiddeld tachtig die drager zijn van het coronavirus. Een onschuldig, virus die hooguit wat diarre klachten kan veroorzaken. Het virus kan echter muteren naar de vorm die FIP veroorzaakt. Ongeveer 1 tot 5 % van de seropositieve katten kan FIP ontwikkelen. Alle katten waarbij het Coronavirus muteert naar FIP zullen uiteindelijk sterven.

Soms kunnen symptomen enige tijd bestreden worden zodat het leven nog wat opgerekt kan worden maar uiteindelijk zal de kat sterven. Een kat die ooit besmet is door het coronavirus hoeft niet ziek te worden maar blijft wel drager van het virus en kan daarmee andere katten besmetten. Ze besmetten elkaar via ontlasting (kattenbak), urine en speeksel.

FIP ziekteverschijnselen


Er zijn twee vormen van FIP:

1. Bij de natte vorm betreft het de acute vorm er hoopt zich veel vocht op in de buikholte en/of borstholte. Deze katten zijn erg ziek, hebben vaak hoge koorts en een dikke buik.

2. Bij de droge vorm gaat het om de chronische vorm waarbij in verschillende organen ontstekingen ontstaan. Bijvoorbeeld in de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

Algemene symptomen, afhankelijk van waar de ontdekkingen zich bevinden zijn:

- Slecht eten

- Koorts

- Slechte vacht

- Lusteloosheid/sloomheid

- Slechte groei

- Vermageren

- Oogontstekingen

- Dikke volle buik door vocht in buik

- Benauwdheid door vocht in bortsholte

- Gele slijmvliezen en huid (als lever is aangetast)

- Braken en diarree

- Epileptische aanvallen

- Neurologische verschijnselen

- Nierfalen

Onderzoek en behandeling

Het bloedonderzoek dat wordt gedaan om FIP te diagnosticeren geeft slechts voor 90 % zekerheid rond het vermoeden van FIP. De diagnose zelf kan pas na een autopsie worden vastgesteld (dus na het overlijden van de kat).

Er zijn een aantal andere aandoeningen die eveneens deze symptomen geven, dus het is wel belangrijk dat de dierenarts alle mogelijkheden onderzoekt. Tot nog toe is er geen behandeling voor FIP. Door het toedienen van medicatie kan men het verloop wel vertragen, maar ook dit vertraagde verloop wordt gevolgd door het overlijden van de kat. Een reden om toch wel na te denken of onze huisvriend een onnodige lijdensweg moet ondergaan, en hier de beslissing te nemen welke voor U het meeste in aanmerking komt.

Corona VS FIP ?!
Veel te vaak horen en zien we bij andere dat diertjes inslaap gedaan worden omdat de "FIP-test" vaststelde dat de kat "Positief" erop was bevonen. Als je dan te horen krijgt hoelang het beestje nog zal leven, en nog ni gesproken over hoe het beestje zen leven eruit gaat zien. Is de keus rap gemaakt bij mensen, omdat wij niet willen dat deze nog voor die enkele weken écht serieus zouden moeten afzien.

Nu een FIP-test bestaat NIET! Jawel je leest het goed, ze bestaat gewoon niet, en de dierenartsen gaan daar dan maar op verder. Infeite een "FIP-test" Test eigenlijk het Corona Virus en zij dus eigenlijk de "Corona-test moeten worden genoemd. Corona is een cel dat kan vergelijkt worden met het kanker cel, als dat bij mensen. Wij allemaal dragen kankercellen maar bij de ene breekt ie uit en bij de andere weer niet.

Als het om natte FIP draaid is het mogelijk daar waar het lichaam serieus vocht aan het opslaan is, een punctie te nemen met een spuit. Is de vloeistof écht geel slijmerig en plakkerig... Dan zal jouw huisdiertje vermoederlijk maar enkele weken meer te leven hebben. Omdat deze echt op enkele dagen tijd zware sprongen alleen achteruit maar blijft maken.

Bij droge FIP, is het eigenlijk zo goed als onmogelijk om dit vast te leggen, en kunnen ze dit maar pas testen bij een autopsie wanneer je beestje al is heen gegaan.

Zodus mensen AUB let ervoor op, dat wanneer je kitten ziek is en ze niets vinden en eens de "zogezegde FIP-test" willen uitvoeren voor resultaten, en je kat FIP positief blijkt te zijn... je je vooral niet mag gaan stressen en de tijd het laten uitwijzen.

Zieje dat na bevestiging van die test je kat ziender ogen achteruit slaat desondanks de resultaten... dan is het idem beter om het beestje zijn verdiende rust te geven. En vergeet niet een FIP test bestaat niet en had normaal gezien Corona-test moeten noemen. Moet je nu is effe bij stilstaan in hoeveel 1000...x dit al is voorgevallen en katten gewoon werden ingeslapen. Zéker de dag van vandaag!

De fip vrije caterry?

In realiteit bestaat deze cattery niet. Theoretisch gezien kan men proberen een cattery coronavrij te maken door 0,0 antivirustiters scorende katten in de cattery op te nemen en het aantal katten beperkt te houden.In de praktijk houdt dit dan ook in dat men deze cattery volledig van de buitenwereld moet afschermen. (je katten in een glazen bokaal?)

Immers kattenshows, buitendekkingen, bezoekers die ook katten hebben zijn uit den boze omdat de kat daar sowieso een coronabesmetting van oploopt. Eveneens wanneer je kittens de cattery verlaten lopen ze elders corona op.Het is een straatje zonder einde.

Hoe kan je het risico verkleinen dat het coronavirus muteert naar het FIP virus?

-Beperkt stress bij de kat en beperk het aantal nieuwkomers. Laat als cattery zijnde voldoende tijd tussen nesten.

-Optimaliseer de voeding.-Zorg voor een goede kattenbakhygiëne.

Is de fokker verantwoordelijk wanneer een kat FIP krijgt?

Neen, de fokker is niet verantwoordelijk wanneer een kat FIP ontwikkeld, tenzij de kat al ziek was op de moment wanneer ze verkocht werd (wat je snel zou merken na de aankoop van het kitten/kat) Niemand kan voorspellen en niet voorkomen dat een kat FIP ontwikkelt.

Kattenziekte Panleucopenie is een virusinfectie van het maag-darmkanaal.

Deel deze pagina

Panleucopenie (kattenziekte)

Kattenziekte is een virusinfectie van het maag-darmkanaal. Het virus komt overal op de wereld voor en is zeer besmettelijk. Het tast de afweer aan doordat de meeste witte bloedcellen doodgaan.

Symptomen:

- Sloom

- Hoge koorts (vaak 40-41°C)

- Verlies aan eetlust

- Braken

- Bloederige dunne ontlasting (diarree)

- Uitdroging

- Heftige buikpijn

- Door de verminderde afweer kunnen andere infecties het ziektebeeld verergeren. Zeer jonge katjes kunnen een raar manier van lopen vertonen, wanneer de hersenen zijn aangetast. Kattenziekte heeft een hoog sterftepercentage, vooral onder jonge katten. Bij dieren, die de ziekte overleven, kan de dunne ontlasting langere tijd blijven bestaan.

Behandeling:

Een echte behandeling is niet mogelijk eens een kat besmet is met panleucopenie (kattenziekte), wel kan men proberen de kat(ten) te ondersteunen met infusen en antibiotica.

Prognose:

De prognose van kattenziekte is moeilijk te voorspellen, jammer genoeg sterven veel katten uiteindelijk aan de gevolgen van panleucopenie.

Besmetting/versspreiding:

Het virus verspreidt zich gemakkelijk. Katten kunnen op allerlei manieren besmet raken: via onderling contact tussen katten maar ook via mensen. Het virus kan aan de kleding, de handen of de schoenen van een onwetende bezoeker zitten en zo worden overgebracht. Ook vlooien kunnen de ziekte van de ene naar de andere kat overbrengen. De ziekte kan echter niet op de mens worden overgebracht.

Het virus is buiten de kat zeer resistent en kan nog maanden in de omgeving aanwezig blijven. Alleen goede desinfectie van goed te reinigen oppervlaktes kan het virus onschadelijk maken. Een bankstel of vaste vloerbedekking is echter al niet goed te desinfecteren. Het virus is dus zeer moeilijk weg te krijgen, zodat een eenmaal besmette ruimte jarenlang gevaarlijk kan blijven voor andere katten. 

Katten die nooit buiten komen lopen natuurlijk minder risico op besmetting. Maar zoals hierna blijkt kun je als mens de ziekte ook overdragen. Ongewild en onbewust kun je het virus meenemen naar huis.

Preventie:

Er bestaat een vaccin om de kattenziekte tegen te gaan. Er wordt aangeraden je kitten te laten enten op de leeftijd van 8 à 9 weken en dient herhaald te worden eens ze de leeftijd van 12 à 13 weken hebben bereikt. ( dit is dan ook een belangrijke reden waarom kittens bij een verantwoord fokker pas mogen verhuizen, compleet geënt op 12/13 weken. Het kitten is nu voor een jaar beschermt. 

Het is verstandig en aan te raden deze inenting (alsook de enting tegen niesziekte) jaarlijks te herhalen. Het is echter een misverstand dat oudere katten niet meer besmet kunnen worden met kattenziekte. Het zijn net de jonge en oudere dieren die een nog hoger besmettingsgevaar lopen doordat ze vaak over een verminderde weerstand beschikken. Tegen kattenziekte is jammer genoeg geen enkele niet-geënte kat opgewassen.

 

Rabies of hondsdolheid is een virus dat de hersenen aantast.

Deel deze pagina

De wet inverband met de verplichte Rabiës vaccinatie. Zeer belangrijke info!

Dit is een door de wet VERPLICHTE enting. Kittens die niet Rabiës geënt zijn, en bij de nieuwe eigenaars hun dierenarts terecht komen, en de direnarts merkt op dat dit NIET gebeurd is... Heeft hij een VERPLICHTE meldingsplicht om dit met de juiste instantie te bespreken. Zij geven dan aan jouw dierenarts door wat er moet gebeuren met het kitten.

In dit geval is het antwoord dat deze instantie geeft aan jouw dierenarts om het kitten PER DIREKT te laten inslapen, om zo een "mogelijke besmetting" te voorkomen in de buitenwereld. (Er zijn verhalen bekend waarbij achteraf na autopsie is gebleken dat het ingeslapen dier geen Rabiës infectie had) Dus deze word niet eerst gecheckt of gescreened met een test. In minder dan 1% van de gevallen, zal de instantie zeggen om het dier in Quarantaine te plaatsen voor de duur van 6 maanden.

Zoals je ziet mensen, de Volksgezondheid is hier ZEER STRENG over, en lacht er absoluut NIET mee. Zodus mensen heb AUB begrip voor de fokkers die deze Rabiës enting zetten. In eerste instantie om je kleine tijger niet te moeten laten inslapen, en jij je kleine Bengaal niet kwijt bent!

Rabiës:

Rabiës of beter gekend als hondsdolheid is een virus die de hersenen aantast, en gezien zijn naam, niet enkel gevaarlijk is voor honden maar voor alle zoogdieren en dus ook voor de mens. Het is daarom van belang om hondsdolheid te voorkomen. Het virus wordt verspreid via het speeksel, na bv. een beet van besmet zoogdier. De virusdeeltjes kruipen via de zenuwbanen omhoog naar de hersenen. Eens de virusdeeltjes de hersenen hebben bereikt beginnen de symptomen. 

Symptomen:

Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Aangetaste dieren zullen ander gedrag gaan vertonen. Rustige katten kunnen onrustig gaan worden en katten die van nature juist speels en actief zijn kunnen juist rustig worden. Agressiviteit kan ook voorkomen.

Diagnose:

Rabiës kan enkel vermoed worden aan de hand van de eventuele symptomen (gedragsveranderingen), echter kan alleen een autopsie na de dood van het dier uitsluitsel geven of hij/zij al dan niet besmet was met hondsdolheid.

Behandeling:

Indien men gebeten wordt door een dier die mogelijk drager is van het rabiës virus dient men snel te handelen. Indien de gebeten mens of dier behandeld wordt alvorens het virus de hersenen bereikt is de kans op genezing aanwezig . Eenmaal het virus de hersenen heeft bereikt is het altijd fataal, en heeft dit altijd de dood tot gevolg.

 Preventie:

In Vlaanderen en Nederland zijn er slechts heel uitzonderlijke gevallen van rabiës te vinden. Maar in de Waalse Ardennen circuleert de ziekte nog wel en dan vooral met name in de daar levende vossenpopulatie. Het is dan ook verplicht je dieren te vaccineren tegen hondsdolheid wanneer je door deze streek reist of daar op vakantie gaat met je huisdieren.

Gezien het gevaar van hondsdolheid dienen in zo goed als alle West Europese landen dieren verplicht gevaccineerd te zijn tegen rabiës, enkel Vlaanderen en Nederland zijn daar een uitzondering op.

 

Niesziekte bij katten is uiterst besmettelijk

Deel deze pagina

Niesziekte bij katten.

Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij katten, wat wordt veroorzaakt door een heleboel bacteriën en virussen. In het bijzonder het calicivirus, het herpes virus en de chlamydia bacterie. Niesziekte is uiterst besmettelijk.

Symptomen:

Zoals de naam van de ziekte al laat uitschijnen is bij niesziekte vooral kenmerkend dat de katten niezen. Waterige/etterige oog en neusvloei gaan vaak gepaard met deze ziekte. Vaak soms zo erg dat de ogen kunnen dicht kleven van de etterige uitvloei. Katten van alle leeftijden kunnen de niesziekte krijgen.

Diagnose:

De diagnose is door een dierenarts makkelijk te maken aan de hand van de symptomen of eventueel bloedonderzoek.

Behandeling:

Virussen zijn ongevoelig voor antibiotica en de kat zal zelf immuniteit tegen dit virus moeten opbouwen. Echter is antibiotica wel aangeraden omdat er ook een bacterieel component aanwezig is bij niesziekte. Wel opletten dat de kat genoeg vocht binnen krijgt desnoods via een infuus en ze goed blijft eten.

Prognose:

De prognose varieert van goed tot slecht. Wanneer bij kittens/katten de diagnose en behandeling tijdig is gestart hersteld het merendeel van de dieren volledig. Echter zijn er ook dieren waarbij de behandeling niet aansloeg en/of te laat ingegrepen werd waardoor zij de chronische vorm van niesziekte hebben ontwikkeld. Zij blijven hun leven lang sukkelen met hun luchtwegen, ogen... Zij blijven hun leven lang drager van deze ziekte en zijn dus besmettelijk voor andere katten waarmee ze in contact komen.

Preventie:

Er bestaat een vaccin tegen de niesziekte en gezien het veelvuldig voorkomen van de ziekte is het sterk aangeraden je kat tegen niesziekte te laten inenten. Deze enting dien je jaarlijks toe te dienen. Het is belangrijk om te weten dat men enkel tegen de meest voorkomende ziekteverwekkers vaccineert en je kat dus nog steeds een lichte vorm van niesziekte kan krijgen, ook al is ze ingeënt. Maar voorkomen blijft steeds beter dan genezen.

Volg ons op:

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons