dinsdag 20 april 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Kat plast sproeit in huis. Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan

Deel deze pagina

be60209d332529d3036535d7ea483307 Ziekte en aandoeningen van het urinair stelsel bij katten.

 

 

 

 

 

 

Kat begint plots in huis te plassen sproeien. 

Om hiervoor een oplossing te vinden is het belangrijk te weten waarom hij dat doet. Want een kat doet dit niet zomaar, en er zit altijd een reden achter. Wel is (zoals hieronder ook beschreven) belangrijk om als eerste zijn plas te laten onderzoeken door een labo, en indien er een infectie/bacterie in het spel is een antibiogram te vragen om te weten welke antibiotica geschikt is om te geven. Eerst altijd medische oorzaken uitsluiten alvorens verder te zoeken.  Want dit kan echt het enige probleem zijn waarom hij dit doet.

Als het urine onderzoek gebeurt is en hieruit niets van ontsteking of bacteriën kwam, zou  ik je aanraden om in gedachte terug te keren wat er rond ongeveer de periode van de eerste keer mss gebeurd is, of verandert is zoals onder vermelde triggerlijst, en hierin mss voor jullie 1 of meerdere antwoorden liggen die je probleem oplost. Want soms is het maar iets kleins, is het een gezondheidskwestie, of eerder een psychologische kwestie of zijn er meerdere problemen tegelijk, zoals bv het ontstaan van het probleem, en dan bv kattenbakken gaan verzetten, grit veranderen, opkuisen van urine en verkeerde producten gebruikt en zit je al snel met meerdere problemen.

Plassen bij katten kan verschillende oorzaken tot gevolg hebben, in de meeste gevallen zeer onschuldig, maar kan evenals ernstig zijn, hier enkele voorbeelden welke triggers hiervan eventueel kunnen zijn:

- Nog niet gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor er kans is op territorium afbakenen en dominantie

- Kattenbak te klein of te vuil. Bengalen houden van grote kattenbakken!

- Iets meegemaakt terwijl de kat naar de bak gaat. Gaande van een harde knal bovenop de afgesloten kattenbak, een hond of andere kat die net de kat aanvalt tijdens hun behoefte. Durven ze wel eens daarna de bak niet meer gebruiken omdat ze dan link leggen dat ze in die bak geen weg op kunnen.

- Voeding te dicht bij kattenbak, waardoor ze niet willen of gaan eten of naar bak gaan, omdat ze dat dan aanzien als verontreiniging van bv hun voedsel, ook al is bv het een gesloten kattenbak.

- Een vreemde kat die in je tuin heeft gezeten, of s’nachts voorbij het raam is gelopen kan ervoor zorgen dat de kat zich bedreigd voelt en zijn territorium ook zal gaan afbakenen.

- Een nieuwe kat in huis gehaald, bv als je op iemands ander katje wil oppassen.

- Blaasgruis/steentjes in urine kanaal ( kan door voeding en/of door bepaalde kattenbakgrit voorkomen )

- Blaasontsteking ( Dit kan alléén perfect vastgesteld worden door een staaltje te nemen bij de dierenarts en op te sturen naar een labo, omdat voor elke specifieke bacterie een bepaald antibioticum nodig is. Bij verkeerde antibiotica ziet men een kleine verbetering maar na het stoppen van de verkeerde antibioticum komt het vrijwel altijd terug) )

- Verplaatsen van meubels of krabmeubels, verplaatsen kattenbak, verplaatsen van voedsel of verandering voedsel (dit kan tot een soort van stakingsgedrag / koppigheid leiden)

- Verandering van kattengrit

- Kuisen met bepaalde producten kan juist het aanzetten tot plassen leiden, zoals bv; javel, bepaalde wasverzachters op dekentjes of bepaalde waspoeders, producten met nogal hoog geur gehalte over het algemeen.

- Iemand dat zwanger is, zijn er gevallen bekend dat zowel honden als katten durven plassen wanneer ze op het baasje hun schoot zitten. Iemand die we kennen heeft dit voorgehad toen zijn vrouw zwanger was, de hond wist sneller dat de vrouw zwanger was dan de medische wereld. Go figure…

- ….

In de gevallen dat wij dit al gehoord hebben die bij ons een kitten hebben gekocht, zijn er ooit 4 gevalletjes bekend. Hierbij waren de volgende triggers het probleem:

- Klant1: Kat plaste ineens altijd in de zetel (na 2j dit nooit gedaan te hebben) Door bij de eerste dierenarts te gaan kregen ze diagnose (ZONDER te testen welke bacterie) dat het een blaasontsteking was (welke kon getriggerd zijn door of kattenbakgrit of voeding) Na langdurig en meerdere malen altijd maar zelfde antibioticum toe te voegen bleef het probleem ontstaan. Toen is ze op aanraden van ons naar een andere dierenarts gegaan voor second opinie, welke de diagnose perfect uit voerde met eerst een staaltje te nemen, en met de juiste antibiotica was dit probleem enkele weken later voorgoed weg. Wel zijn ze op voeding van dierenarts overgeschakeld die speciaal is gemaakt om ontstekingen of geruis tegen te gaan. Katten die bv een ontsteking op de blaas hebben of op de urinewegen, en gaan bv in begin van de ontsteking van de blaas op de bak, voelen pijn en leggen algauw de link dat de pijn er is vanaf ze in de bak wandelen, en gaan dikwijls op andere plekken daarna, ook kunnen ze op andere plekken gaan omdat de pijn te hoog is, en ze dan dichtstbijzijnde plek kiezen, en daarna een vaste plek word voor hen.

- Klant2: Verzette continue de kattenbakken uit het zicht voor het volk, en werd dus maar 1 kattenbak op het 3de verdiep gezet, en 1 kattenbak in de kelder geplaatst. Waardoor de afstand Té groot was dikwijls, en ze na enkele keren een oeps plasje er een gewoonte van ontstond. Op ons aanraden gevraagd meerdere bakken te plaatsen, en heeft de klant dit opgelost met kattenbakken te kopen die bij haar interieur paste en er niet echt uitzag als kattenbak.

- Klant3: kuiste met producten die de katten aanzetten net tot plassen, omdat hun territoriumgeur totaal anders rook, waardoor ze dan begonnen te plassen, om net de geur te creëren die voor hen herkenbaar is. Na aanraden om de plasplekken (indien mogelijk) een vaste kattenbak te plaatsen, en de plassen te verwijderen met Ecodor UF2000 voor huisdierenplas en niet meer met hoog geurende producten te kuisen, was dit probleem voorgoed van de baan.

- Klant4:  Katten plaste ook nooit in huis, en begonnen ineens dit allemaal tegelijk te doen. Na veel mailen over wat de huissituatie was, zoals bv iets verzet, iets veranderd, iets gebeurd enz, kwamen we er uiteindelijk achter dat zij met 3belangrijke factoren zat dat vroeg of laat dit probleem ZOWIZO had ontwikkeld.

* Probleem1: Hondeneten stond naast de gesloten kattenbak, en de katten hadden schrik van de hond (kwam omdat ze terug thuis gingen wonen en beide dieren kende elkaar niet) en dus niet op de bak gingen

* Probleem2: Continue veranderen van plaats van kattenbak

* Probleem3: Door te denken dat het aan het kattenbakgrit lag, continue een nieuw merk kopen, waardoor dit alleen maar erger werd

* Probleem4: de plas opkuisen met hoog geurende producten, ipv met Ecodor UF2000 voor huisdierenplas (leg ik seffens uit waarom Ecodor UF2000 voor huisdieren wel werkt en zeker 100% word aangeraden)
Oplossing na overleg: Verplaatsen van kattenbak en ze daarna laten staan en weg van de voerplaats van de hond, terug naar het originele kattenbakgrit gaan, plasplekken opkuisen met Ecodor UF2000 voor huisdieren (eventueel katteenplas laten absorberen door kattengrit, en deze in de kattenbak te leggen, zodat de kat haar plasplaats ruikt waar ze zou moeten gaan). Probleem heeft zich nooit meer voorgedaan.

Toelichting Ecodor UF2000  voor huisdieren

Is te verkrijgen bij BLOKKER  (moet je geluk hebben dikwijls want is dikwijls vrij rap leeg de schapjes ervan) maar ook online. Leveren ook zeer snel aan huis. Op hun site kan je alle opmerkingen, alsook informatie over hun producten vinden alsook online het te bestellen.
Klik op de banner voor meer info of om het te bestellen

be60209d332529d3036535d7ea483307 Ziekte en aandoeningen van het urinair stelsel bij katten.

Ecodor UF2000 is een biologisch product, dat de enzymen in huisdierenplas neutraliseert, de vlek verwijdert EN de geur onmiddellijk verwijderd. De geur van kattenplas is zoals je weet zeer doordringend en kan lang blijven na sluimeren in huis, ook al heb jeje blauw geschrobd. De simpele reden waardoor de beestjes daarna exact terug op die zelfde plek gaan is omdat de enzymen in de plas niet zijn vernietigd en dus ruikbaar blijven voor de katten (soms wel als ook niet te ruiken voor mensen) Komt er ook nog is bij dat als je bv met verkeerde producten gaat kuisen om deze plas en geur weg te krijgen dat het probleem hierdoor dikwijls blijft bestaan of zelfs verergert. Hoog geurende producten zoals javel en andere vernietigen NIET de geur, waardoor de kat zal wederkeren, alsook de hoge geur die een kat kan aantrekken en aanzetten tot net plas gedrag.

En zeker niet te vergeten dat deze andere producten nog eens zeer giftig zijn, alsook van sommige producten de nageuren in huis. Ecodor UF2000 voor huisdieren is ECHT een middel dat de geur op enkele seconde vernietigd alsook de vlek. Je droogt eerst met keukenrol de kattenplas op, en spuit dan hierna Ecodor UF2000 voor huisdieren erop, en je gaat dan met een keukenvelletje dit was opschuren zodat het schuimt. Laat dit even 2a3 minuten inwerken maar blijf wel in de buurt zodat katten er niet gaan van likken. Daarna droog je het op met een droog keukenvelletje en kan je nog eens extra met een vochtig doekje op dat plekje erover gaan, zodat alle sporen van het product weg zijn. Ecodor UF2000 kan je gebruiken voor zowel muren, tapijten, laminaat, kleding, vloeren enz.

Extra toelichting over hoe een kat denkt, doet, en wilt:

Over het algemeen vergeten dikwijls mensen dat ze een kat in huis hebben, en gaan ze ervan uit dat katten en honden in grote lijnen in net dezelfde wijze handelen, denken en doen. Dit is een van de grootste fouten die men kan maken. We kunnen er mee lachen maar de hond is een volgeling en is in de meeste gevallen (niet allemaal en alles maar veralgemeend) alles goed. Bij katten is dit totaal niet het geval. Een kat luistert nog steeds zeer hard naar hun natuurlijke gedrag, vaste patronen en denkwijzen, waardoor soms bij kleine afwijkingen van hun vaste patroon of instinct er problemen kunnen optreden.

Zij kiezen waar de kattenbak moet staan en welk grit ze meestal wensen/willen. Zij kiezen net waar hun voedsel moet staan, en hoever dit moet staan als het bv aankomt op kattenbak gebied. Zij beslissen waar de kattenmeubels op de perfecte plaats staan, want anders zit je met beschadigde muren, gordijnen, of meubels. De katten staan zoals ik al zij nog steeds zeer dicht tegen de natuur, wat niet wil zeggen dat ze dominant of eigenwijs zijn (hoewel dit zo kan overkomen). Het zit gewoon diep ingebakken in de roots van hun afkomst. Mensen denken dikwijls na het lezen of horen hiervan, “amai zeg, zo moeilijke dieren” of “moet je er echt zoveel aandacht aan besteden” enz, maar vergeten dikwijls als je gewoon beetje gezond verstand gebruikt, en zich van elk dier hun eigen bepaald dierlijk instinct kent, het eigenlijk allemaal pure logica is J

Nierziekte bij katten - PKD - Polycystic Kidney Disease

Deel deze pagina

Polycystic Kidney Disease (PKD)

PKD is een erfelijke nieraandoening. Vanaf de geboorte zijn er cysten aanwezig, in zowel beide nieren (in de meeste gevallen). Deze cysten zijn holtes gevuld met vocht, die uitgaan van het normale nierweefsel. Bij kittens zijn deze holtes meestal erg klein (1-2 mm). Naarmate de dieren ouder worden, nemen ze in omvang toe (+2 cm). De kans is bestaande dat er in één nier ongeveer 20-200 cysten kunnen zitten.

 

gezonde-nier-katten

 

 Gezonde nier bij een kat.

 

 

 

 

 aangetaste-nier-katten

 

 Aangetaste nier bij een kitten.

 
aangetaste-nier-volwassen-kat

 

 

 Aangetaste nier met PKD bij een volwassen kat.

 

 

 

 

PKD ziekteverschijnselen:

Of een kat al dan niet ziek wordt van PKD is afhankelijk van de grootte en het aantal cysten in beide nieren. Een dier gaat tekenen van nierfalen vertonen als de cysten te veel plaats innemen in de nier, zodat het normale nierweefsel als het ware verdrongen wordt. Op het moment dat er te weinig normaal nierweefsel overblijft, kunnen de nieren niet meer normaal functioneren en zal de kat ziek worden.

De eerste tekenen van de ziekte treden meestal op tussen 3 en 10 jaar, maar soms ook op veel jongere leeftijd. In het begin zijn de klachten dikwijls vaag. Een kat zal wat meer drinken en plassen, de eetlust gaat wat verminderen en de vacht ziet er wat dof uit. Als de nier- insufficiëntie vordert gaat het dier steeds minder eten, vermageren en eventueel beginnen braken.

Soms is er bloed bij de urine en er kan een zeer slechte muilgeur aanwezig zijn. Eens er nierfalen aanwezig is, kan dit niet meer genezen worden. Met een aangepaste behandeling kan met deze dieren wel nog een ganse tijd in leven houden. Belangrijk om weten is dat niet alle katten met PKD uiteindelijk in nierinsufficiëntie gaan. Dieren met weinig en/of zeer kleine cysten gaan nooit tekenen van PKD vertonen.


Behandeling van PKD

Tot hiertoe bestaat er geen enkel middel om de ontwikkeling van PKD, dus de groei van de cysten tegen te gaan. Preventief kan er niets gedaan worden. PKD is genetisch bepaald en vererft dominant dus men moet zonder twijfel PKD-positief geteste dieren uitsluiten, en dus niet gebruiken voor de fok. Dit is jammer genoeg het enige wat je preventief kan ondernemen tegen deze aandoening.

Een behandeling moet enkel ingesteld worden als een kat symptomen van nierfalen ontwikkelt. Uitgedroogde en/of brakende dieren worden best enkele dagen aan een infuus gehouden. Eens de kat stabiel is, is een speciaal (nier)dieet de belangrijkste behandeling. Een nierdieet bevat een lager gehalte aan eiwitten en weinig fosfor. 

Bij vergevorderde patiënten kan de dierenarts bijkomende medicatie geven, zoals maagzuurremmers, kaliumsupplementen en antibiotica indien nodig. Gemotiveerde eigenaars kunnen hun dieren thuis zelf vocht toedienen onder de huid. PKD komt niet alleen bij katten voor, maar ook bij mensen. Ook daar wordt gezocht naar een behandeling van deze afwijking, zodat er misschien in de toekomst toch een behandeling mogelijk zou worden.


Diagnose van PKD

Echografie de gemakkelijkste en meest betrouwbaarste manier om PKD te diagnosticeren. Het is belangrijk een echo te laten uitvoeren door een dierenarts die vertrouwd is met dergelijk onderzoek en die beschikt over de juiste apparatuur. De minimum leeftijd is 6 maanden. Men kan wel eerder testen dan 6 maanden, maar bij een PKD negatieve uitslag, heeft dit nog een beperkte waarde. Het onderzoek moet dan ook herhaald worden.

Vanaf een leeftijd van 10 maanden is de betrouwbaarheid van een echo onderzoek ongeveer 95%. En nog beter is om te testen vanaf het dier de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt. Een PKD onderzoek hoeft in principe niet herhaald te worden tenzij de uitslag twijfelachtig is, of indien het dier jonger is dan 6 maanden.

 

Volg ons op:

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons