dinsdag 20 april 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Giardia is een parasiet die zich in de darmen van de kat vestigt en is zeer besmettelijk.

Deel deze pagina

Giardia.

Giardia is een parasiet die zich in de darmen van de kat vestigt. Dit is een heel besmettelijke parasiet en bij besmetting dienen dus alle dieren in huis tegen deze parasiet behandeld te worden. Giardia is besmettelijk voor alle zoogdieren en dus ook voor mensen.

Symptomen:

Vaak is er al een hele weg en vele dierenarts bezoeken afgelegd alvorens er vaak pas aan giardia gedacht wordt. Dit omdat er vaak weinig tot geen symptomen direct gelinkt worden met een giardia besmetting. Dieren kunnen ook vaak drager zijn van giardia, totaal geen ziekte symptomen hebben maar toch een gevaar zijn voor de andere in huis levende dieren en mensen om deze besmetting door te geven. Een vaak voorkomend probleem bij giardia is diarree, die vaak een ontzettende stank heeft.

De diarree is vaak licht gekleurd en kan slijm en bloed bevatten. Bij sommige ergere gevallen kan dit vermageren en uitdroging van de kat tot gevolg hebben. Vooral bij (jonge) kittens kan giardia zelfs heel gevaarlijk zijn wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen. Een kitten dat langdurig aan de diaree is droogt op heel korte tijd heel snel uit, met de dood tot gevolg. Vaak is giardia ook een veelvoorkomende oorzaak van chronische diarree bij de kat.


Behandeling:

Het is aan te raden bij blijvende, sterk ruikende, slijmerige en eventueel bloederige diarree, waarvan de oorzaak na een tijdje zoeken nog steeds niet duidelijk is, zelf eens aan je dierenarts de eventuele mogelijkheid van een giardia besmetting voor te leggen. Zoals hierboven al vermeld wordt er vaak laat of in sommige gevallen helemaal niet aan giardia gedacht.

Om een giardia besmetting vast te stellen dien je een stoelgang monster te bezorgen aan je dierenarts die deze microscopisch zal onderzoeken op de aanwezigheid van deze parasiet of eieren ervan. Wanneer blijkt dat het dier giardia heeft zal je dierenarts je daarvoor bestemde medicatie meegeven die je je kat een tijdje zal moeten toedienen.

Vergeet ook niet te vragen naar dezelfde medicatie voor al je andere in huis levende dieren, om allen gelijktijdig te kunnen behandelen, zelfs al hebben zij geen enkel symptoom. Ook is het aan te raden om tijdens die periode de omgeving regelmatig te ontsmetten, net zoals de kattenbakken en het schepje.

 

Tritrichomonas Foetus is een ééncellige parasiet die in de darm van de kat kan voorkomen

Deel deze pagina

Tritrichomonas foetus.

Als een jonge kat lange tijd diarree heeft en er geen infectie met giardia kan worden aangetoond, dan moet er gedacht worden aan een voedselallergie, een afwijkende darmflora of aan een infectie met Tritrihomonas foetus.


Wat is Tritrihomonas foetus?

Tritrihomonas foetus is een ééncellige parasiet die in de darm van de kat kan voorkomen. De parasiet leeft vooral in het laatste deel van de dunne darm en in de dikke darm.


Symptomen:

Tritrichomonas foetus veroorzaakt met name een dikke darmontsteking (zogenaamde colitis) welke gepaard gaat met langdurige diarree. Vaak hebben de katten een verhoogde ontlastingsfrequentie. De ontlasting is meer een brij tot vloeibaar, met soms wat slijm en bloed erbij. Door het vele poepen kan de anus ontstoken en pijnlijk zijn. Opvallend is dat de katten niet ziek zijn en niet vermageren ondanks dat de diarree heftig kan zijn.

Soms zijn er periodes dat de diarree minder is maar het spontaan verdwijnen van de infectie is nog nooit waargenomen. Tritrichomonas foetus kan op alle leeftijden voorkomen maar we zien het vooral bij kittens en bij katten jonger dan 12 maanden, echter zelden boven de leeftijd van 2 jaar.


Diagnose en behandeling:

Om zeker te zijn of je kat besmet is met Tritrichomonas foetus is het nodig om verse stoelgang (indien nodig bevroren verse stoelgang) van de kat binnen te brengen bij je dierenarts. In het labo zal men een kweek opzetten om zo te weten te komen of de parasiet daadwerkelijk aanwezig is.

Wanneer blijkt dat je kat deze parasiet bij zich draagt is het enige middel dat werkzaam blijkt te zijn ronidazole. Het nadeel van deze medicatie is dat het gebruik ervan vaak vervelende bijwerkingen met zich meebrengt: braken, schuimen, kwijlen, trillen en soms epilepsieaanvallen. Ook voor mensen en dus de toediening van dit product is niet ongevaarlijk. Voorzichtigheid en plastieken handschoenen zijn geboden bij het toedienen van

 

Eén van de vaak voorkomende ‘’ziekten’’ bij de kat is een infectie met wormen.

Deel deze pagina

Wormen.

Eén van de vaak voorkomende ''ziekten'' bij de kat is een infectie met wormen. Er kunnen verschillende soorten wormen (parasieten) aanwezig zijn in de darm van de kat. De meest voorkomende zijn rondwormen, spoelwormen of nematoden. Andere zijn zweepwormen, haakwormen en lintwormen. Lintwormen worden vaak overgebracht door vlooien.

Katten worden besmet door in het contact komen met uitwerpselen van besmette katten of het eten van besmet voedsel. Belangrijk om weten is dat de meeste wormen ook besmettelijk zijn voor mensen.


Symptomen:

Lintwormen geven meestal geen symptomen. Het enige wat de eigenaren van de kat soms opmerken is het uitscheiden van ''rijstkorreltjes'' in de uitwerpselen van de kat, of in een later stadium vindt je deze zelfs soms terug op plaatsen waar de kat gelegen heeft. Deze ''rijstkorreltjes'' (segmenten van de worm gevuld met massaal veel eitjes) kunnen soms bewegen. Soms heeft de kat irritatie en jeuk aan de anus / poep met overvloedig likken tot gevolg.

Ook bij spoelwormen zijn er meestal geen symptomen te merken bij volwassen katten. Meestal merkt de eigenaar een infectie van spoelwormen pas op wanneer er een worm naar buiten komt met of zonder de stoelgang van de kat. Bij erge besmettingen kunnen de dieren echter diarree krijgen en beginnen braken, dit kan leiden tot een groeiachterstand, vermageren en een slecht uitziende vacht.

De conditie van de poes gaat er op achteruit gaan. Zweepwormen en haakwormen hebben vaak ergere symptomen van bloederige diarree tot een zwarte kleverige ontlasting met een kenmerkende geur.


Behandeling:

De behandeling bestaat er uit de kat een middel toe te dienen dat wormen doodt. Wel ga je daarvoor best naar je dierenarts. Dit om te bepalen om welke worminfectie het gaat want niet alle medicijnen werken voor alle soorten wormen. Zo zullen de pilletjes die je krijgt om een spoelwormen infectie te bestrijden niet helpen wanneer je kat besmet is met haakwormen. Na deze behandeling is je kat in de meeste gevallen wormvrij en zal geen last meer ondervinden van deze infectie.

Tegenwoordig is het aan te raden je kat preventief te behandelen tegen wormen. En dit minimaal 3 keer per jaar. Vraag aan je dierenarts een goed en breed werkend ontwormingsmiddel om preventief toe te dienen aan je kat, een goed voorbeeld hiervan is Milbemax.

 

Oormijt is een parasiet in de oren van u kat, waardoor deze heel hard gaan jeuken

Deel deze pagina

Oormijt (parasieten)

Oormijt is een microscopisch kleine parasiet, die er uit ziet als een klein (wit) spinnetje. De oormijt zit in de gehoorgang, waar het warm en donker is, en het veroorzaakt daar jeuk en irritatie. Door de irritatie (jeuk en pijn) gaat het oor meer oorsmeer produceren. Dat is juist wat de oormijt prettig vindt.

Deze parasiet leeft namelijk van oorsmeer en huidschilfers. Op den duur kan bij onbehandelde oormijt een oor vol zwarte korsten komen te zitten. De stank is enorm, er komen ontstekingen bij, en het dier heeft pijn en jeuk en is ongelukkig. Oormijt kan oorontsteking tot gevolg hebben. Hoe langer een dier met oormijt rondloopt hoe erger het wordt.

Heeft mijn kat oormijt? Hoe kan ik het herkennen?

-Het dier schudt regelmatig met de kop.

-Het dier tikt of maakt vaak plotselinge bewegingen met het oor.

-Het dier krabt veel en hard aan het oor of aan de oren. Er kunnen wondjes in en rondom het oor zitten.

-Het oor ruikt in de meeste gevallen vies.

-Er kan een bacteriële infectie bijkomen, wat de klachten verergerd.

-Eén of beide oren vertoont of vertonen dikke zwarte of donkerbruine korsten.

-Het oor heeft harde randjes opgedroogde prut.

-Het dier vindt het niet prettig als u aan het oor komt.

-u ziet donkere druppels oorsmeer in de oorschelp zitten.

-Op de plaats waar het dier met het hoofd schudt of op de plaatst waar het dier slaapt kunt u zwarte stukjes droge oorsmeer vinden.

-Het dier is soms prikkelbaar en heeft last van het oor.

-Het dier gaat soms plotseling rennen alsof het ergens van schrikt.

Diagnose en behandeling

Oormijt verdwijnt niet vanzelf. Het moet behandelt worden dit kan met een middel zoals stronghold maar beter is om raad te vragen aan je dierenarts alvorens een behandeling op eigen houtje op te starten. De dierenarts kan je direct vertellen of je kat te maken heeft met oormijt of de problemen een andere oorzaak hebben. De dierenarts zal een gepaste medicatie meegeven om je kat te behandelen.

Vaak verdwijnen de symptomen vrij snel na het starten van de behandeling maar de duur van de voorgeschreven behandeling dient wel gerespecteerd te worden.

 

Volg ons op:

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons