vrijdag 27 januari 2023
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Wat is een teek en hoe verwijder ik het bij katten.

Teken

Wat is een teek?

Teken zijn kleine, spinachtige zwarte diertjes, niet veel groter dan een speldenkop. Ze komen voor in vochtige, bosrijke gebieden, parken, weilanden en in tuinen. Ze zitten daar op lage begroeiing als struiken, varens, hoge grassen en dergelijke. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze echter zeker aanwezig.

Teken voeden zich met bloed van warmbloedige dieren zoals honden, katten,muizen, egels, herten en mensen. Teken kunnen niet springen of vliegen. Ze wachten daarom in de begroeiing tot een gastheer voorbijkomt. Dan laten ze zich vallen, hechten zich vast aan de huid en het zuigen kan beginnen. Wanneer een teek niet gestoord wordt kan één tekenmaaltijd tot zeven dagen duren.

Bij het zuigen wordt het achterlijf van de teek steeds groter. De beet van een teek is in principe pijnloos maar begint na enkele uren wel te jeuken.


foto teken stadia  teek bij huisdier huisdier


Wat doe je best bij een tekenbeet?

De eerste stap is de teek zelf zo snel mogelijk " op een correcte manier te verwijderen " en de plek waar de teek zat te ontsmetten. Een tekenbeet kan, al is dit niet altijd het geval, gevaarlijk zijn voor mens en dier. Nooit een teek pletten of proberen af te trekken, dit kan ervoor zorge dat je het besmete bloed terug in je huisdier pompt!!

Hoe een teek verwijderen?

Teken moeten meestal langer dan 12 uur vastzitten voor de bacterie kan overgedragen worden. Vindt u een teek, verwijder deze dan ook onmiddellijk. Gebruik hierbij bij voorkeur een pincet of een speciaal daarvoor ontworpen tekentangetje. (te koop bij je dierenarts, apotheker, dierenspeciaalzaak)

-Verwijderen met een pincet

Let er op dat u met de pincet de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast neemt. Neem indien mogelijk de huid zo vast dat er een "heuveltje" ontstaat. Trek daarna voorzichtig de teek uit de huid zonder het lichaam te verpletteren. Ontsmet nadien de wonde, was uw handen en steriliseer het gebruikte pincet (in kokend water leggen). Vooral voor een beet bij mensen is van toepassing om de datum in je agenda te noteren dat u een tekenbeet opliep. Als u dan ziek wordt, kan de huisarts beter bepalen of de tekenbeet daarvan de reden kan zijn.

teek verwijderen pincet

                                                                        

  De teek vastnemen bij de kop, tot zo dicht mogelijk tegen de huid.     
 

teek verwijderen trekken

                    

  

   De teek ALTIJD uittrekken in de richting hoe hij  er is ingegaan
   In dit geval is de juiste toepassing omhoog.-Verwijderen met een tekentangetje

Wij geven persoonlijk de voorkeur om teken te verwijderen met een tekentang. Dit omdat bij juist gebruik van deze tekentang je geen kans loopt de teek 'leeg' te duwen en je dus niet het risico loopt dat je het reeds opgezogen bloed weer in het lichaam van jezelf of je huisdier duwt. Ook zorgen deze tangetjes ervoor dat je steeds in 1 beweging de gehele teek verwijderd zonder dat de kop afbreekt en in het lichaam achter blijft.

Een tekentangetje is gemakkelijk en snel in gebruik, en er bestaan tal van verschillende types in. Zo kan je zelf uitkiezen wat voor jou persoonlijk de meest handige is om een teek te verwijderen.

teken tang instructies

1. Schuif de tekentang over de teek, tot tegen de huid

2. Draai het tangetje een paar keer rond

3. Verwijder de teek in de richting hij zich heeft vastgezet in je huisdier

 

 

 

 

Gevaren van een tekenbeet

Sommige teken zijn besmet met bepaalde ziektekiemen/bacteriën. Bij het zuigen van bloed kan zo een bacterie overgedragen worden op de gastheer. De meest bekende ziekte veroorzaakt door teken is de ziekte van Lyme. Wanneer ze niet behandeld wordt, kan ze leiden tot ernstige ziekteverschijnselen in de spieren, de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart.

Niet iedereen die een tekenbeet krijgt wordt ziek, hiervoor moet:

-de teek de bacterie met zich meedragen, de teek moet besmet zijn

-de teek meestal langer dan 12 uren vastzitten op de huid

-de ziekte doorbreken (dat gebeurt niet bij iedereen)


*Recent onderzoek wijst uit dat in België gemiddeld 10% van de teken besmet zijn.


De ziekte van Lyme

De meeste katten die gebeten worden door een geïnfecteerde teek zullen niet de ziekte van Lyme ontwikkelen. Soms kunnen echter erge symptomen optreden, soms zelfs jaren na de geïnfecteerde tekenbeet.


Symptomen:

-rode uitbreidende plek rondom de beet van de teek

-gewrichtsontstekingen

-ontstekingen van lymfevaten

-moeheid

-verlies van eetlust

-koorts

-gedragsveranderingen

-epileptische aanvallen

-soms ook hartspierontsteking en nierinfectie

Diagnose:

De diagnose van de ziekte van Lyme is soms moeilijk vast te stellen gezien de symptomen zo verschillend zijn en de ziekte van Lyme (vooral bij de kat) zo weinig voorkomt. Men zal eerst trachten andere oorzaken van ziekte uit te sluiten alvorens men zal behandelen tegen de ziekte van Lyme.

Behandeling:

De ziekte van Lyme moet steeds behandeld worden bet antibiotica.

Prognose:

De prognose hangt af van de ernst van de symptomen. De ziekte van Lyme geeft zo goed als nooit symptomen bij de kat, maar kan erge schade aan organen veroorzaken. Het vooruitzicht na het ontwikkelen van de ziekte van lyme varieert van goed tot slecht.


Preventie:

Het is aangeraden je kat(ten) en vooral wanneer ze buiten mogen maandelijks preventief te behandelen met bijvoorbeeld stronghold of frontline. Dit zijn middelen die te verkrijgen zijn bij de apotheker of je dierenarts en die de teek doden van zodra de teek je huisdier bijt en bloed begint te zuigen. Hierdoor verklein je het risico aanzienlijk om ziek te worden.

 

Laatste Nieuws.

Wij verwachten geen kittens meer wegens stop cattery

Lees Meer...

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons