woensdag 27 oktober 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Uitleg over castratie en sterilisatie bij katers en poezen.

Deel deze pagina

Castratie kater

katers kunnen al geslachtsrijp zijn vanaf een leeftijd van 5-6 maanden maar bij de bengaal kan dit soms nog sneller zijn. Om problemen te voorkomen raden wij aan om je kater ten laatste op een leeftijd van 6 maanden te laten castreren bij je dierenarts. Een castratie en vooral bij een kater, is voor een dierenarts een routine ingreep en je zal je kater en jezelf er een groot plezier mee doen.

Voordelen van castratie bij de kater:

-minder kans op sproeien of (wild)plassen in huis.

-minder sterke urinegeur.

-minder drang van de kater om buiten te glippen om te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten.

-rustiger en minder vocaal, een open (bengaal) kater kan enorm roepen en schreeuwen.


Nadelen van castratie bij de kater:

Het enige nadeel van een castratie kan zijn dat je kater dikker wordt. Dit kan eenvoudigweg voorkomen worden door hem dieetvoer of iets minder voeding te geven.


Wat kunt u zelf doen voor de operatie?

- Zorg dat de kater zo goed mogelijk in conditie is. Bij een goede conditie zijn de operatie risico's kleiner en is er meestal een betere en snellere genezing.

- Zorg dat de kater schoon is en vlo vrij is.

-De kater moet NUCHTER zijn. Dit houdt in dat hij de avond voor de operatie vanaf 00.00 uur niets meer mag eten of drinken. Als de kat niet nuchter is, kan hij gaan braken tijdens de narcose en zich verslikken in het braaksel met alle gevolgen van dien.

-Zorg dat de kater de avond voor de operatie binnen blijft om te voorkomen dat hij niet thuis is wanneer u hem weg wilt brengen. (al raden we aan een bengaal sowieso niet vrij buiten te laten lopen)

 

De castratie zelf:

De balzak wordt ontdaan van haren, gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd. Hierna wordt er een huidsnede gemaakt in de balzak waarna de testikel (teelbal) uit de balzak wordt gehaald. Nu wordt de zaadstreng van de testikel gescheiden. Het bloedvat en de zaadstreng worden op elkaar afgebonden. Deze worden hierna doorgesneden. De teelbal wordt verwijderd en de balzak wordt opgeschud zodat het op elkaar afgeknoopte bloedvat en de zaadstreng in de diepte verdwijnen. Hierna volgt de tweede teelbal.

Na de operatie:

Na de operatie zal de kater snel bijkomen en zal je verder nog weinig aan hem merken. De eerste dag kan hij best nog een beetje suf zijn van de narcose en er een beetje een rare wandelgang op nahouden, wat absoluut normaal is. Vaak gaan ze ook likken aan de wonde wat totaal geen kwaad kan doordat de wonde niet gehecht is. Verdere verzorging is niet nodig, enkel goed in de gaten houden dat er geen ontsteking optreed en dat de wonde mooi geneest.

 

Castratie (sterilisatie) poes.

De castratie (vaak onterecht sterilisatie genoemd) bij de poes is een grotere operatie dan bij de kater. Een poes kan al op een leeftijd tussen de 6 en 7 maanden geslachtsrijp en dus krols zijn. Je mag je poes laten castreren voordat ze de eerste keer wordt, maar al te vaal wordt gedacht dat ze eerst krols moet geweest zijn en nog gekker; dat het beter is om haar eerst eens een nestje te laten krijgen(!) wat dus regelrechte onzin is. We raden aan van je poes te laten helpen van zodra ze een leeftijd bereikt heeft van 6 maanden.


Voordelen castratie (sterilisatie) poes:

-geen krolsheid meer.

-minder kans op sproeien en (wild)plassen tijdens de krolsheid.

-geen kans meer op ongewenste dracht.

-minder drang om buiten de glippen op zoek naar katers.

-minder kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen.


Nadelen van castratie (sterilisatie) poes.

Het enige nadeel van steriliseren is dat de poes dikker kan worden, maar dit kan makkelijk voorkomen worden door de kat preventief dieetvoer, of minder eten te geven.


Wat kunt u zelf doen voor de operatie?

-Zorg dat de poes zo goed mogelijk in conditie is. Bij een goede conditie zijn de operatie risico's kleiner en is er meestal een betere en snellere genezing. Bij te dikke poezen is er een vergroot risico.


-Zorg dat de poes schoon is en vlo vrij is.


-De poes moet NUCHTER zijn. Dit houdt in dat de poes de avond voor de operatie vanaf 00.00 uur niets meer mag eten of drinken. Als de poes niet nuchter is, kan ze gaan braken tijdens de narcose en zich verslikken in het braaksel met alle gevolgen van dien.


-Zorg dat de poes de avond voor de operatie binnen blijft om te voorkomen dat ze niet thuis is wanneer u haar weg wilt brengen.(al raden we aan een bengaal sowieso niet vrij buiten te laten lopen)

 

De castratie (sterilisatie) zelf

Voor de operatie wordt een medisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat er naar het hart en de longen wordt geluisterd. Dit om na te gaan of de poes in goede gezondheid is en een operatie geen gevaar vormt voor de poes zelf. Indien dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Allereerst worden de ogen gezalfd om uitdroging van de oogbal te voorkomen.

Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticuminjectie en een pijnstiller. Daarna wordt de buik geschoren, het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd. De kat wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid.


Na de operatie

De poes even nodig hebben om te ontwaken uit de narcose en na de operatie. Maar zal al snel willen rondwandelen wanneer ze een beetje bijgekomen is. Zorg ervoor dat ze de eerste dagen een beetje rustig blijft en zich niet teveel gaat rekken, gaat springen of te druk spelen. Normaal houden ze zelf wel rekening met de wonde (de pijn) en zal je ook merken dat ze ernaar lopen.

Dikwijls lijkt het de eerste dagen dat je poes is ingevallen aan haar buik/flanken, ook daar moet je je geen zorgen om maken. Binnen de kortste keren heb je weer een mooie (hopelijk niet te) volle poes. Het herstel gaat heel snel en je poes zal binnen een paar dagen weer helemaal de oude zijn. Wel moet je in de gaten houden dat ze niet aan de wonde gaat zitten likken of trekken, anders is het aan te raden om ze een kraag aan te doen die je kan bevragen bij je dierenarts.

Dit belet ze om nog aan de wonde te kunnen komen. Ook moet je letten dat er geen ontsteking optreed en de wonde mooi geneest.

*Elke operatie brengt bepaalde risico's met zich mee, en hoe klein de kans ook is, er kan altijd iets mislopen. Echter wegen de voordelen van deze operaties enorm op tegen de mogelijke nadelen.

 

Voedingsopname na de castratie (poes en kater)

Zoals hierboven al vermeld is het een mogelijk nadeel bij castratie van je kat dat hij of zij in gewicht zal toenemen. Hieronder is mooi in een tabel te zien, wat het verschil is in dagelijkse voedingsopname en energiebehoefte, en dit voor en na de operatie.

 voeding patronen eet gedrag na castratie bij kat

 

*Elke kat is anders, en dus niet elke kat zal verdikken na de ingreep. Bij twijfel omtrent de gezondheid en voeding van je kat raden we je steeds aan om contact op te nemen met je dierenarts.

 

Volg ons op:

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons