woensdag 27 oktober 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

De voortplanting bij een poes. Van krolsheid tot bevalling.

Deel deze pagina

 

De voortplanting bij een poes. Van krolsheid tot bevalling.

Hoe herken je een krolse poes:

- langdurig en luidruchtig miauwen tot schreeuwen toe

- onrustig / zoekend zijn

- in huis urine achterlaten

- met de buik op de grond schuren

- veelvuldig aangehaald willen worden

- met haar achterste omhoog gaan bij aanraking

De Krolsheid:

Huiskat vrouwtjes zijn meerdere keren per jaar vruchtbaar. Deze vruchtbare periode noemt men de oestrus. Tijdens de oestrus rijpen er 1 of meer eicelletjes (blaasjes) in de eierstok en kan het vrouwtje bevrucht worden. De hypofyse zorgt ervoor dat dit alles gebeurt. De hypofyse is een kleine klier en hangt onderaan de hersenen daarom ze ook wel eens hersenaanhangsel wordt genoemd. De hypofyse produceert speciale hormonen die afgescheiden worden in de bloedsomloop. Dit hormoon prikkelt de eierstokken, waardoor de poes krols wordt.

De paring:

De hofmakerij lijkt in onze ogen op een woest schouwspel, waarna enkele korte paringen plaatsvinden. De poes laat toe dat de kater haar achterlijf besnuffelt, waarna zij plat gaat liggen op de grond en haar achterste omhoog tilt. Met haar achterpoten begint zij krachtig te trappelen, dat heet treden, terwijl zij zich aan de kater aanbiedt. De kater zal de poes dan stevig in haar nekvel grijpen, hierdoor kan hij haar schuin van achteren naderen.

De poes zal haar staart opzij houden zodat de kater zijn doel gemakkelijker kan bereiken. De eigenlijke paring duurt maar even,waarna de kater opzij springt,weg van de poes,die onder het slaken van een pijnlijke kreet soms naar hem kan uithalen. Ze zal gedurende enkele minuten heen en weer rollen over de grond en zwiepen met haar staart. De Ovulatie vindt nu plaats, dit wordt opgang gebracht door de paring. De bevruchte eicellen bewegen zich dan naar de baarmoeder, dit duurt 6 dagen.

De bevruchte eicellen blijven dan tot de 12 de dag na de paring in de baarmoeder rondzwerven. Op de 13de dag planten ze zich in het baarmoederslijmvlies. Een poes laat zich meerdere keren dekken en dit kan zelfs door verschillende katers zijn. Daardoor kan de poes, die vrij is van katerkeuze, zwanger zijn van meerdere katers en zijn de kittens dus half broertjes en zusjes van elkaar. 

Vandaar je in 1 nest zowel zwarte , grijze als rosse kittens kan hebben, heeft alles te maken met door welke kater een eicel bevrucht heeft. Wij als ras-(hobby)fokkers, fokken selectief. Waarbij wij de kater voor de poes uitzoeken. Gelet op het uiterlijk van de kater, gezondheid en karakter. Ook moet de kater de poes goed aanvullen, en omgekeerd. Ze moeten elkaars minpunten aanvullen en zodoende verbeteren en pluspunten hopelijk doorgeven aan de kleintjes. 

Wanneer de poes krols is mag deze op bezoek gaan bij haar uitgekozen date en op deze manier hebben wij dus steeds een nestje kittens, allen van dezelfde vader.


De dracht:

De dracht bij de kat duurt gemiddeld 63 dagen (58 - 65 dagen). Om te weten komen dat je poes echt zwanger is blijft altijd afwachten.Het is niet mogelijk om zoals bij mensen bloed te prikken of urine te onderzoeken om te weten te komen of je poes al dan niet drachtig is. De hormonen van een zwangere en niet zwangere poes liggen te dicht bij elkaar om uitsluitsel te kunnen geven. De eerste duidelijke tekenen van zwangerschap zijn na ongeveer 3 weken dracht te zien. 

Dan zullen de tepels gaan zwellen en worden de tepels roder van kleur. Rondom de tepels gaan de haren uitwijken, dit zodat de kittens later makkelijker kunnen zogen. Sommige poezen likken zelfs hun gehele buik kaal. De poes gaat ook meer eten en slapen, en ook poezen kunnen last hebben van (ochtend)misselijkheid en stemmingswisselingen. Sommige aanstaande moederpoezen kunnen echte krengetjes worden en anderen kunnen overdreven aanhalig zijn tijdens de zwangerschap. 

Ook in een kattengroep kan de rust serieus verstoort worden door de aanwezigheid van een zwangere poes. Wanneer je blijft twijfelen of je poes al dan niet drachtig is kan je een echo laten nemen bij de dierenarts. Hou er wel rekening mee dat een dierenartsbezoek en het echo-onderzoek zelf stress en zenuwen met zich meebrengen voor de poes.Wat niet echt goed is voor haar en de kleintjes moest ze zwanger zijn.

Wel heeft het zo zijn voordelen bij de bevalling. Wanneer je via echo hebt kunnen vaststellen dat er 3 kittens verwacht worden,kan je er vrijwel zeker van zijn dat na de geboorte van het 3 de kitten de bevalling erop zit. Zeker bij een eerste bevalling kan dit voor de eigenaren van de poes een hele geruststelling zijn. Al kan er natuurlijk altijd nog een verstekeling volgen,die zich op het moment van de echo goed verstopt had :)


De bevalling:

U kunt zien dat de bevalling nadert door zwelling van de melkklieren en gedragsveranderingen. Van tevoren temperaturen om een naderende bevalling te herkennen is niet betrouwbaar bij de kat. Symptomen van een naderende bevalling bij de kat zijn vaag; een geringe eetlust, typische lokroepen en een opvallende hyperventilatie geven aan dat de kat gaat bevallen. De kat zoekt vaak de kattenbak op om te persen tijdens de uitdrijvingsfase en perst altijd in borst-buik ligging. 

Zorg voor een soort werpkist voor de kat, de meeste poezen zoeken een rustige bevallingsplek op. De meeste katten bevallen probleemloos. Wanneer de kat voor de eerste keer drachtig is kan de uitdrijvingsfase van het eerste kitten wat langer duren. Meestal likt de kat de vruchtvliezen van het kitten er zelf af en eet de nageboorte op. De duur tussen twee kittens is ongeveer 45 min tot 1 uur. Meestal wordt er dan niet geperst. 

Duurt het langer dan 2 uur voor de komst van het volgende kitten en blijft zij persen, dan is het verstandig om de dierenarts te waarschuwen. Die kan dan een weeën versterkend middel toedienen. Tussen het werpen van de kittens kan het zijn dat de kat gewoon gaat eten en drinken, soms zelfs even slapen. U hoeft alleen in te grijpen tijdens de bevalling als het kitten na de geboorte niet uit de vliezen komt. 

Dan het kitten zo snel mogelijk uit de vliezen halen, het slijm uit het mondje halen en opwrijven met een schone handdoek. Ook bij een stuitligging (wanneer het kitten in plaats van eerst met het hoofdje, met het achterste eerst geboren wordt) is het soms aangewezen om bij te springen,wanneer de aanstaande moeder het toelaat natuurlijk. Sommige poezen stellen het enorm op prijs dat hun baasje bij de bevalling aanwezig is en stelt dit hen enorm op hun gemak. 

Andere poezen klaren de klus liever op zichzelf maar toch is het aangewezen steeds een oogje in het zeil te houden. Zodat moest er iets fout gaan je kan ingrijpen of de dierenarts kan contacteren. Blijft de kat onrustig na de geboorte,controleer dan altijd even of alle kittens geboren zijn en dat alle placenta's zijn afgekomen. Bij elk kitten hoort een nageboorte,dus wanneer je 3 kittens hebt moeten er ook 3 nageboorten volgen. 

Deze mogen niet achterblijven in de moederpoes, controleer ook altijd de navelstreng die aan het kitten vastzit op bloedingen. Bij bloedverlies moet dit afgebonden worden. Wanneer alle kittens geboren zijn, gun je het gezinnetje de nodige rust op een warme en tochtvrije plek. Nadien kan je de kittens best eens wegen en zodoende dagelijks herhalen. Dit om na te gaan of alle kittens goed zogen en voldoende voeding tot zich krijgen.


Documentaire: In de baarmoeder, Katten

Hieronder kan je de links terugvinden naar een mooie engelse documentaire waarin je de dracht van een bengaal en een leeuw kan volgen en bekijken, en dit vanaf de bevruchting tot aan de bevalling. Heel mooi om te zien voor de geïnteresseerden.

 

{vtube}1,700,500{/vtube}

Volg ons op:

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons