woensdag 27 oktober 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Enkele tips om je Bengaal kitten te verwelkomen.

Deel deze pagina

Bengal kittens

Voorbereidingen in huis

Voor een kitten is een huis ( nadat ze gewend zijn uiteraard) in de eerste plaats 1 grote speeltuin. Het is dan ook raadzaam om je huis voordat je kitten komt eens kritisch te bekijken op wat gevaarlijk kan zijn voor een jong en vooral onbezonnen katje. Tandjes en klauwen worden zonder bij gevaar stil te staan, meermaals gebruikt om kennis te maken met iets wat ze niet kennen, of gewoon om er lekker mee te spelen.

 • Denk bijvoorbeeld aan:
 • (giftige) planten en bloemen in huis
 • glazen vazen
 • beeldjes
 • elektrische bedrading die binnen het bereik van het kitten is
 • kantelramen
 • medicijnen die in huis liggen
 • giftige en schoonmaak producten
 • enz.

Benodigdheden voor je Bengaal kitten.

Wanneer je na lang aftellen bijna het kitten van je dromen mag gaan ophalen bij de fokker is het raadzaam al enkele dingen op voorhand aan te schaffen en klaar te zetten om de komst van je kitten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen:

 • eet en drinkbakje
 • kussen/mand om in te slapen
 • speeltjes
 • krabpaal
 • voeding (krijg je meestal van de fokker mee voor de eerste dagen)
 • kattenbak
 • kattenbakgrind

Kattenbak en kattenbakvulling.

Het is het beste om op voorhand bij de fokker te informeren welke kattenbak en kattenbakvulling hij/zij gebruikte voor de kittens en net dezelfde aan te schaffen. Wanneer de fokker gebruik maakte van een gesloten kattenbak met deksel erop, en jij hebt een open kattenbak aangeschaft kan het zijn dat het kitten weigert op deze bak te gaan, en omgekeerd.

Ditzelfde en waarschijnlijk nog belangrijker gaat op voor de kattenbakvulling. Het beste is om in het begin dezelfde te gebruiken als de fokker deed toen het kitten nog daar verbleef en dit om ongelukken tegen te gaan. Aangaande kattenbak raden wij aan om met de tijd een gesloten kattenbak te gebruiken. Maar al te vaak plaste ze hier over de kattenbakrand zonder het te beseffen, en dan in het bijzonder onze castraat kater.

Hij ging netjes in de bak zitten maar net niet laag genoeg met uiteraard natte gevolgen naast de bak. Ook zorgt dit voor minder korrels naast en rond de bak want graven kunnen ze als de beste.

Je Bengaal kitten komt thuis.

Wanneer je kitten thuiskomt kan het zijn dat het even tijd nodig heeft om tot zichzelf te komen. Geef je kitten deze tijd dan ook, en forceer het vooral niet. Er komt enorm veel af op zo een kleintje bij een verhuis; de reis op zichzelf, nieuwe indrukken, nieuwe geuren, alles is vreemd, gemis van broertjes, zusjes en moeder... Het is niet niets wat het kitten allemaal overkomt op deze momenten.

Eens thuis aangekomen is het aan te raden het transportbakje ergens op een rustige plaats te zetten. ( de plaats waar je op voorhand ook al de kattenbak, een slaapkussen, eten en drinken... hebt geplaatst) Je opent het deurtje en geeft het kitten de tijd om zelf uit het transportbakje te komen. Bij het ene kitten duurt dit een kwartier, bij de andere 2 uur en nog een andere wandelt direct zijn nieuwe omgeving in om te verkennen.

Hoe lang het duurt voordat het kitten zich veilig genoeg voelt en op verkenning gaat valt niet te voorspellen en alle tijden zijn normaal. Je moet je dus geen zorgen maken als je kitten er wat langer over doet. Wanneer je kitten uit zichzelf uit het bakje is gekomen is het belangrijk om het toch al met een aantal zaken kennis te laten maken. Je toont het waar de kattenbak staat en zet hem/haar hier al even in, waar het eten en drinken staat...

Vaak zullen ze nu nog niet eten, drinken of op de bak gaan maar zo hebben ze toch al een idee waar ze het kunnen vinden. Herhaal dit ook meermaals totdat je gezien hebt dat hij/zij gebruik maakt van de kattenbak en eet en drinkt. Ook dit kan wel even duren. Onze eerste poes ging pas na 2(!) dagen voor de eerste keer op de bak. Dan is het tijd om het kitten rustig op verkenning te laten gaan in zijn nieuwe omgeving...

Kitten ziek na thuiskomst.

Het valt vaak voor dat kittens de eerste dagen na de verhuis last krijgen van diarree. Deze kittens zijn meestal niet ziek maar hebben gewoon last van de stress door de veranderingen die hij/zij hebben doorgemaakt. Het is belangrijk om ze om deze reden dan ook steeds de voeding te blijven geven dat het kitten bij de fokker te eten kreeg.

Stress veroorzaakt vaak diaree alsook het plots veranderen van voeding, zeker dus geen ideale combinatie bij een jong kitten dat net bij je woont. Wanneer de diarree aanhoud of het kitten ziek oogt of koorts heeft is het aangeraden om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Gedrag kitten bij thuiskomst.

Er zijn zoals hierboven beschreven kittens die zich moeiteloos aanpassen aan hun nieuwe omgeving maar het tegendeel kan ook voorvallen. Vaak hoor je kittens die de eerste week (of langer) onder de bank doorbrengen, zich verstoppen in een hoekje en liever niet aangehaald worden... Dit kan te maken hebben met een mindere socialisatie maar is daarom niet altijd de reden.

Het ene kitten heeft gewoon veel meer tijd nodig dan het andere om zich veilig en zelfzeker te voelen in een nieuwe omgeving. Wanneer je merkt dat je kitten zich terugtrekt of verstopt bij thuiskomt ga dan vooral niet jagen om het kitten te pakken te krijgen en dwing het niet om in je armen of op schoot te komen zitten. Het kitten heeft nu enkel tijd en rust nodig om te bekomen van alle nieuwe indrukken, vooral de eerste dag.

Wanneer je merkt dat je kitten een dag later nog steeds verstopt zit kan je je rustig op de grond neerzetten en zachtjes praten zodat het vertrouwd geraakt met je stem. Ook kan je een speeltje nemen en het zo uitnodigen om zijn 'schuilplaats' te verlaten. Maar al te vaak kunnen ze zichzelf niet bedwingen en zijn ze voordat ze het zelf beseffen aan het spelen geslagen.

Vaak gaan ze na het spel terug naar hun vertrouwde plekje maar wanneer je dit meermaals per dag herhaald leren ze meestal al snel dat het toch niet zo eng is daarbuiten. Soms duurt het even voordat een kitten zich heeft aangepast maar wanneer het kleintje goed gesocialiseerd is duurt het hooguit een paar dagen voordat het vrolijk bij je rondhuppelt.

Kennismaking met andere huisdieren

Wanneer er nog geen andere huisdieren aanwezig zijn loopt de aanpassing aan zijn/haar nieuwe omgeving meestal vrij vlot. Maar wanneer er al dieren aanwezig zijn verloopt het vaak iets moeizamer. De eerste kennismaking tussen een nieuw huisgenootje en de al reeds wonende huisdieren verloopt zelden zonder slag of stoot. Je mag er vanuit gaan dat er (veel) zal geblazen worden en er wel eens een mep zal worden uitgedeeld.

Onrust zal troef zijn de komende dagen/weken. Toch is het beter ze het onderling zelf te laten oplossen en niet steeds tussen beiden te komen bij elke grom die je hoort. Zelden zullen ze het kitten verwonden maar je moet natuurlijk wel constant in de gaten houden op welke manier ze met elkaar omgaan. Wanneer de haren in het rond vliegen en het kleintje het uitroept van de pijn is het vanzelfsprekend dat je ingrijpt, en de katten tijdelijk uit elkaar en apart houd.

De manier van introductie van een nieuw kitten bij reeds inwonende huisdieren loopt nogal uit elkaar. De ene kiest ervoor het nieuwe kitten een tijdje op een aparte kamer te huisvesten. De andere laat het kitten direct bij de andere huisdieren. Hoe je het aanpakt is volledig aan jezelf maar belangrijk hierbij is om je eigen dieren goed te kennen. Als je weet dat je een kat of hond hebt die zich agressief durft te gedragen is het zeker aan te raden de introductie langzaam aan te laten verlopen.

Verzorging van je Bengaal kitten.

Een bengaal heeft over het algemeen genomen niet veel verzorging nodig. Wat je kitten vooral nodig heeft is enorm veel liefde, aandacht en veel speelmogelijkheden en dit dan vooral met jou. Je zorgt natuurlijk ook voor een hygiënische omgeving, een propere kattenbak, zuiver drinkwater en verse voeding.

Eens om de 3 maanden dient je kitten ontwormd te worden met een goed en breedwerkend ontwormingsmiddel (zoals bijvoorbeeld milbemax) en dienen jaarlijk gevaccineerd te worden tegen nies- en kattenziekte. Het spreekt voor zich dat je met je kitten naar de dierenarts gaat wanneer het ziek is, of wanneer je merkt dat het kitten zich anders gedraagt dan normaal.

Voeding.

Onze katten hebben hun droogkorrel de ganse dag ter beschikking. Zij eten dus wanneer ze honger of zin hebben. Het is ten sterkste aan te raden om je kitten de eerste tijd exact dezelfde voeding te geven dat het gewend was om te eten bij de fokker. Dit om diarree geen kans te geven zoals hierboven ook al beschreven staat. Wanneer je na enige tijd wenst over te schakelen naar een voeding van je keuze dien je dit geleidelijk aan te doen.

Dit wil zeggen langzaam de nieuwe voeding bij de gekende voeding mengen. Elke dag geef je meer van het nieuwe voer en minder van het gekende totdat na een tijd enkel het nieuwe voer overblijft. Stap nooit van de ene op de andere dag over op een nieuw voer en/of ander merk. Katten en zeker bengalen hebben tijd nodig om te wennen aan nieuw voedsel. Een bengaal eet eigenlijk net als alle andere katten, en de keuze aan welk voer je wenst te geven is volledig aan jou.

Je kan kiezen voor:

- droogkorrel

Droogkorrel is te vinden in alle prijsklassen en smaken. Het is makkelijk om te geven en een compleet voeder. Wij adviseren wel voor een kwalitatief hoogstaande voeding te kiezen voor de bengaal door zijn gevoelige spijsvertering.

Merken zoals bijvoorbeeld: Royal canin, Orijen, Hills, Carocat... worden algemeen goed verteerd.

- natvoeding

Bij natvoeding geldt hetzelfde als bij de droogkorrel alleen dien je er op te letten dat natte voeding snel geconsumeerd wordt en dus niet een halve dag blijft staan voordat het wordt opgegeten. Anders kunnen katten er heel ziek van worden. Natvoer is ook een complete voeding, toch is het goed natvoer als een extra te geven en ze de rest van de dag droogkorrel te beschikking te stellen.

- versvoer

Versvoer is te koop in de betere dierenspeciaalzaken en zijn volledig kant en klare (vaak rauw) voedingen voor je kat. Een voorbeeld hiervan is carnibest (diepvries). Dit word door enorm veel bengalen goed gegeten, indien ze het gewend zijn te eten, en is vaak een oplossing voor katten die chronisch last hebben van diarree en/of een voedingsintolerantie hebben.

- prooidieren

Sommigen kiezen ervoor hun katten prooidieren te voederen zoals kuikens, hamsters, muizen... Deze worden niet levend gevoederd en zijn te koop in speciale dierenwinkels, te vinden in de diepvriesafdeling. Dit benaderd natuurlijk het meest het natuurlijke instinct van de kat maar tot op heden kunnen we hierin onze ervaringen niet delen. Nochtans zijn de meningen hierover over het algemeen lovend.

extra's

Wij voederen hier een paar keer per week iets extra bovenop de droogkorrel. Dit kan gaan van gekookte kipfilet, rundsvlees(rauw), tot tonijn in eigen nat. Elke kat heeft zo zijn eigen voorkeur al valt de tonijn tot hiertoe bij iedereen in de smaak.

Geef nooit:

- Melk: dit bevat lactose die de meeste katten niet kunnen verteren met diarree tot gevolg.

- Varkensvlees: kan een bacterie bevatten waardoor de kat de ziekte van Aujeszky kan krijgen en eens besmet de dood tot gevolg heeft.

Opvoeding van je Bengaal kitten

Desondanks vele mensen denken dat een kat geen opvoeding nodig heeft is het tegendeel echter waar. Een kitten heeft het echt nodig om van in het begin zijn grenzen te kennen en die moeten door jou, vaak meermaals, aangegeven worden. Het is vooral van belang om consequent op te treden. Ook wanneer je een slechte dag hebt, druk met iets bezig bent of je languit op de bank ligt en je eigenlijk geen zin hebt om weeral eens te moeten rechtstaan...

Wat niet mag mag je nooit toestaan, anders legt je kitten nooit de link tussen wat wel en niet mag. Wanneer je kitten iets doet wat niet door de beugel kan, of op het aanrecht springt en je dit liever niet ziet gebeuren is het noodzaak om direct in te grijpen. Onder ingrijpen bedoelen we niet hardhandig optreden maar gewoon simpel de poes opnemen en van het aanrecht plaatsen.

Zeg bij deze handeling ook steeds hetzelfde woord zoals bijvoorbeeld; foei, mag niet... Het kitten zal na een tijd door hebben dat dit niet mag en de link leggen met het woord dat je steeds gebruikt. Het vraagt soms doorzettingsvermogen want een kat kan soms echt zijn of haar zinnetje doordrijven. Eens je aan hen toegeeft hebben ze voor altijd gewonnen ;) Ook kan je ze afleiden met een speeltje van datgene dat ze aan het doen zijn en door jou niet gewenst is.

Volg ons op:

Laatste nieuws

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Aandacht

Moest je van plan zijn om een Bengaals kitten te adopteren, gelieve eerst de nodige informatie over de Bengaal te lezen alvorens direct tot aankoop over te gaan. 

KittenbeleidInfo BengaalKitten info

.Aandacht.

Moest je van plan zijn om een Bengaals kitten te adopteren, gelieve eerst de nodige informatie over de Bengaal te lezen alvorens direct tot aankoop over te gaan. 

KittenbeleidInfo BengaalKitten info

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons