woensdag 27 oktober 2021
 • Wat mag je van ons verwachten?

  Wat mag je van ons verwachten?

  Al onze kittens hebben een stamboom, krijgen een chip en zullen 2 keer ingeënt (kattenziekte en niesziekte) en 3 keer ontwormd worden. Al onze kittens verlaten het nest met contract samen met de wettelijke garantie.

  Ook zullen ze meermaals nagekeken worden door onze dierenarts zodat ze volledig gezond, geënt en parasietenvrij naar hun thuis kunnen vertrekken wanneer ze minimum 14-15 weken oud zijn.

  Lees Meer...
 • Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een moderne kattenkwaal: Verveling!

  Een kat is een speels, actief en nieuwsgierig dier. Ja, ook in de natuur slapen ze het grootste deel van de dag, maar eens wakker hebben ze een druk en gevuld leven.

  Een gans territorium om te controleren en hermarkeren, eten zoeken en vangen, vreemde geuren onderzoeken en geregeld een gevaar ontwijken.

  Lees Meer...
 • Het onstaan van de Bengaal

  Het onstaan van de Bengaal

  Wat de Bengaal voor velen van ons zo interessant en boeiend maakt is hun mysterieuze en sluwe intelligentie, die zo overeenkomt met die van hun in het wild levende aanverwanten.

  De betovering met het "wilde mystieke" bij gedomesticeerde katten heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw kattenras:

  De Bengaal!

  Lees Meer...
 • Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Rosetted, spotted Bengaalse kittens.

  Hier willen we jullie kennis laten maken met onze recent geboren nestjes, en kan je informaie terug vinden over hun ontwikkeling en beschikbaarheid.

  Onze kittens worden in de woonkamer grootgebracht zodat ze opgroeien tot sociale katten. Indien u interesse heeft in een van onze kittens, of u wenst op de hoogte gehouden te worden via e-mail

  Lees Meer...
 • Een goede fokker kiezen...

  Een goede fokker kiezen...

  Van zodra je er zeker van bent dat de bengaal, zowel Qua uiterlijk als karakter, de kat voor jou is kan de zoektocht beginnen naar een geschikte cattery.

  Tegenwoordig is het internet de geschikte manier om cattery's op te zoeken. Het geeft je, naargelang de informatie op hun website, de kans te lezen over de cattery zelf, eventueel foto's van de aanwezige dieren, beschikbare kittens of vorige nestjes enz.

  Lees Meer...
 • Bezint eer je begint

  Bezint eer je begint

  Voordat u tot de aanschaf van een kitten/kat overgaat, raden wij u aan om eerst veel te lezen over katten, hun verzorging en het ras dat u denkt te willen aanschaffen.

  De keuze van het ras zal vooral afhangen van uw levensstijl. Tussen de verschillende kattenrassen zit niet alleen verschil in uiterlijk, maar ook het karakter kan behoorlijk verschillen. Zo zijn er katten die een groot deel van de dag ergens rustig liggen te slapen

  Lees Meer...
 • Allergie bij Bengaal katten

  Allergie bij Bengaal katten

  Een Bengaal heeft over het algemeen een andere vacht, ook veel korter, ruift heel weinig, en wast zich ook nog eens veel waardoor de meeste haren worden ingeslikt tijdens het wassen. Dus voor mensen die allergisch zijn voor het haar van katten komt de Bengaal globaal genomen goed uit.

  Over het algemeen hebben we tot hiertoe al enkele mensen gehad met katten allergieën, en die totaal niet hebben gereageerd toen

  Lees Meer...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Kittens geboren?

Het karakter van een Bengaal.

Deel deze pagina

Bengaal rosetted

Het mystieke achter de Bengaal.

Bengalen zijn aanhankelijk, slim en ontzettend speels en actief. Ze kunnen echt uren aan een stuk spelen en door huis sprinten om daarna gezellig bij je of ergens in de buurt bij je in slaap te vallen. Ze laten het je ook zeker merken wanneer ze iets willen want bengalen kunnen best erg vocaal zijn. Ze zijn enorm gesteld op aandacht en hun baasje(s) en ze zorgen ongetwijfeld voor enorm veel leven in huis.

Het moet gezegd worden dat over het algemeen de bengaal geen echte schoot en knuffelkat is. Alleen kunnen wij hierin niet uit ervaring spreken want hier is het tegendeel waar. De meeste hier zouden alles maar dan echt alles doen om zo dicht mogelijk bij ons te zijn en vooral om constant op schoot te liggen of als een baby'tje te worden rond gedragen... niets is te gek zolang we maar met hen bezig zijn.

Bengalen willen echt overal bij zijn en meestal volgen ze ons hier door het gehele huis. Of we nu aan het poetsen of stofzuigen zijn, de vaat doen, achter de computer zitten of douchen... overal willen ze ons wel met komen helpen. Bengalen zijn niet snel onder de indruk of bang van iets, zijn zeer energiek en actief en dus zeker aanwezig in huis. Veel Bengalen apporteren een balletje of speelgoed en kunnen dit gerust een aantal uren volhouden. jij bent dit waarschijnlijk eerder beu dan je kleine vriend.


Mag een Bengaal vrij buiten lopen?

Ik raad het ten sterkste af om je bengaal alleen en zonder begeleiding vrij buiten te laten lopen, maar natuurlijk is iedereen vrij om zelf te bepalen of je je Bengaal wel of niet buiten laat. De vaakst voorkomende reden van mensen om hun kat wel vrij buiten te laten is 'omdat een kat het nodig heeft om gelukkig te zijn'?!? Jammer genoeg blijft deze misvatting bestaan want het tegendeel is echter waar.

Dit natuurlijk enkel bij katten die vanaf hun geboorte binnen hebben geleefd en de buiten nooit gekend hebben; zij zijn meer dan tevreden om binnenhuis te leven. Bij deze katten geldt eigenlijk de regel 'onbekend is onbemind'. Het is pas van wanneer je kat de buiten gekend heeft het moeilijk is om dit nog af te leren. Je moet er wel voor zorgen, en zeker bij de bengaal dat hij binnenshuis genoeg ruimte en speeltjes heeft om zich te kunnen bezig houden, en een soortgenootje om goed te kunnen ravotten is sterk aangeraden.

De Bengaal is een nog vrij uniek en zeldzaam ras en wanneer ze vrij buiten mogen rondlopen is de kans reëel dat hij gestolen wordt. Ook is een Bengaal van karakter ontzettend roekeloos en ziet nergens gevaar in wat een groot risico voor hem vormt in de gevaarlijke buitenwereld. Je kan een bengaal perfect leren aan een tuigje te wandelen, of ervoor zorgen dat je tuin 'kat-proof' is zodat hij toch zonder gevaar eens de frisse buitenlucht kan opsnuiven.

Kan een Bengaal alleen zijn?

Een Bengaal hou je best niet alleen, ook al ben je zelf vaak thuis. Het zijn hele actieve en speelse katten die echt nood hebben aan een vriendje. Of dit vriendje nu een energieke hond is, een andere Bengaal of een enorm speelse huiskat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Wel moet gezegd worden dat het meestal wel beter, en het ook aan te raden is, minstens 2 Bengalen te nemen.

Er wordt vaak gezegd; ' 1 Bengaal is geen Bengaal'' en dat is een gezegde dat vaak wel opgaat. Bengalen hebben een unieke manier van spelen en ravotten en 2 bengalen zijn gewoon aan elkaar gewaagd. ;) Wanneer je ervoor kiest geen 2 Bengalen in huis te nemen maar een ander vriendje is het wel aangeraden dat het andere dier net zo actief is als de Bengaal.

Er zijn verhalen bekend van Bengalen die het dan weer wel beter doen alleen dan in het gezelschap van andere dieren, maar algemeen genomen hebben ze echt nood aan een speelkameraad. Wanneer een Bengaal het enige dier in huis is, en wanneer de baasjes nog eens lange dagen werken zijn kan het zijn dat hij zich met zijn vele energie geen blijf meer weet. Dit kan zich mogelijk uiten in ongewenst gedrag, dit kan gaan van wildplassen, tot het behang van de muren halen, klagelijk en luid mauwen...

Ik zeg niet dat dit zal voorvallen, maar normaal gesproken is een Bengaal echt geen ras om heel der dagen moederziel alleen te zijn.

Past de Bengaal bij me/ ons gezin ?

Wanneer je overweegt een Bengaal in huis te willen verwelkomen raden we ten sterkste aan meer over het ras te weten te komen. Zoek informatie op het internet, schaf boeken aan, loop eens langs een kattenshow en spreek eens met de fokkers daar, sluit je aan op forum's enz. Ook kan je met alle vragen over de Bengaal steeds bij ons terecht, je kan contact met ons opnemen via ons contactformulier, we zijn steeds bereid op al je vragen te antwoorden.

Je kan best een gezonde dosis humor hebben als je een bengaal zoekt aan te schaffen. Over het algemeen zijn Bengalen geen schootkatten maar wel aanhankelijk, lief en steeds in de buurt van je te vinden. Maak eens een lijstje van dingen die je wil of niet wil zien bij je nieuwe huisgenootje, en vergelijk dit dan met de opzoekingen die je gedaan hebt over het ras.

Wanneer je je volledig kan vinden in de karakteromschrijving en er nog steeds van overtuigd bent dat de Bengaal de kat is voor jou, kan de zoektocht naar een goed fokker en een Bengaal beginnen.Natuurlijk heeft de Bengaal een fantastisch uiterlijk maar je moet weten dat de Bengaal buiten zijn mooie uiterlijk ook een apart karakter heeft. De Bengaal is echt een actieve kat, die veel aandacht en liefde nodig heeft, ze zijn vocaal en kunnen behoorlijk druk zijn. Het is beslist geen kat die de hele dag ligt te slapen, en is echt aanwezig in huis.

Kan een Bengaal met kinderen?

Over het algemeen genomen kan een Bengaal perfect met kinderen. Door zijn sociale, energieke en speelse karakter zijn ze meestal de beste vrienden van kinderen en kunnen ze uren met hen spelen. De Bengaal kan best tegen wat drukte en maakt van hem een ideale kat om bij kinderen te kunnen houden. Laat echter (jonge) kinderen nooit alleen en zonder toezicht van een volwassene bij dieren.

Of het nu om een hond, kat of hamster gaat, kinderen zijn zich vaak niet bewust van het verkeerd handelen met dieren; aaien te hard, trekken eens aan de staart of oren, tillen ze totaal verkeerd op... Kinderen zien jammer genoeg de tekenen niet van een dier dat aangeeft dat het genoeg is geweest. Wanneer de Bengaal met liefde en respect behandeld wordt zal hij een uitstekend gezinslid zijn bij een gezin met kinderen.

Ik hoor vaak dat de Bengaal een agressieve kat is. Klopt dit?

Neen, integendeel zelfs. Wij hebben zelfs nog nooit zulke aanhankelijke en te vertrouwen katten gehad hiervoor. Nog nooit is er naar ons uitgehaald, geblazen of gegromd. Ze zullen er eerder voor kiezen zich uit de voeten te maken wanneer een situatie hen niet aanstaat. De misvatting, die jammer genoeg blijft bestaan dat de Bengaal agressief is stamt af van het ontstaan van het ras. De Bengaal is ontstaan door het kruisen van de asian leopard cat (wilde kat) met de gewone huiskat.

In het begin van deze kruisingen hadden de nakomelingen nog een aanzienlijk percentage wild bloed in zich wat zich nogal eens durfde te uiten in onhandelbaar en wild gedrag. Ondertussen staan de meeste bengalen al vrij ver van de eerste kruisingen af en is het percentage wild bloed zo goed als te verwaarlozen. De Bengaal van vandaag is een zeer betrouwbaar ras, en uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat ze totaal niet agressief zijn.

Wanneer iets niet met hun zin is (zoals bijvoorbeeld het toedienen van het ontwormingstabletje) durven ze weleens hun stem te laten horen (lees: schreeuwen ;)) Maar verder dan veel lawaai maken gaat het ook niet. Wel is de socialisatieperiode enorm belangrijk en zeker bij de Bengaal. Het is dus belangrijk een kitten uit te zoeken bij een fokker waarbij de socialisatie serieus genomen wordt, en de kittens groot gebracht worden in huis, tussen de mensen en vaak in de handen genomen worden.

Is het waar dat de Bengaal geen kat is voor beginners? Zijn ze moeilijk?

De Bengaal is niet altijd even snel onder de indruk van je pogingen om hem dingen af te leren, ze zijn ontzettend slim, kunnen behoorlijk koppig zijn en weten je te bespelen. Daarbovenop kunnen ze enorm druk zijn en zijn meestal ook vocaal aanwezig. Willen ze iets niet dan willen ze echt niet; neen is neen in hun ogen en dat laten ze duidelijk horen... Daardoor worden ze vaak als moeilijk(er) aanzien, maar er valt hen zo goed als alles aan te leren met het nodige geduld weliswaar.

En je kan best wel wat gevoel voor humor hebben als je een Bengaal in huis neemt. De Bengaal heeft meer dan andere rassen nood aan een goede, consequente en liefdevolle opvoeding. Wanneer je bereid bent veel tijd aan je Bengaal te spenderen, hem goed opvoed, overlaad met liefde, eens kan lachen met zijn fratsen en over geduld beschikt denken we dat het zeker goed moet komen. En maakt dat de Bengaal, zelfs voor beginners, tot meer dan goede huisgenootjes, en vrienden voor het leven.

Is de Bengaal een schoot-en knuffelkat?

Wanneer je op zoek bent naar een echte knuffel- en schootkat is de Bengaal over het algemeen genomen niet de beste keuze. Echter zijn hier ook weer uitzonderingen in. Vaak zijn katertjes aanhankelijker dan poezen en zeker wanneer ze gecastreerd zijn. Bengaal katers zijn over het algemeen echte goedzakjes. Een Bengaal (zowel poes als kater) is heel trouw aan zijn baasje, en zal altijd ergens in de buurt te vinden zijn. Ze houden van aandacht, aaien, en spelen met hun baas.

En komen steeds 'helpen' met wat je op die moment aan het doen bent, van afstoffen, tot de vaat doen. Ze zijn zeker aanwezig in huis, en zijn zeer liefdevolle katten. Maar dat je bij de aanschaf van een bengaalkitten een knuffelkat in huis haalt kan alleen de tijd vertellen. Hier bij ons zijn de meeste wel te vinden voor een goede knuffel en kroelbeurt, maar onze castraat kater spant hierin zeker de kroon die krijgt er gewoon geen genoeg van :-)

Is een Bengaal echt zo energiek als gezegd wordt?

Een overduidelijke ja. Wanneer je op je rust gesteld bent is het beter om geen Bengaal aan te schaffen. Een Bengaal slaapt net zoveel als een andere kat maar de momenten dat ze wakker zijn zijn ze echt wakker. Ze barsten van de energie en spelen er op los. Zij kunnen zich uren bezig houden met een propje papier, een dopje van een petfles, maar het liefst van al spelen met het baasje en zijn ze niet beroert om je dit te vragen. Apporteren kunnen ze als de beste en jij zal dit waarschijnlijk eerder beu zijn dan je kleine vriend.

Als je een Bengaal in huis neemt garandeert dit zeker leven in huis. Hier lijkt het soms dat er een orkaan door ons huis raast, ze rennen de trap op, trap af, door de woonkamer, op de kast, terug de trap op en ga zo maar verder... Dagdagelijks vallen deze 'gekke uurtjes' zoals wij ze noemen, meermaals voor maar wij kunnen van deze momenten enkel maar genieten.

Is een Bengaal gek op water?

Ja meestal wel. Water heeft een bepaalde aantrekkingskracht op de meeste Bengalen en ze zijn er ook niet bang van. Het valt niet te voorspellen in hoeverre je Bengaal gek is op water. Er zijn verhalen van Bengalen die mee onder de douche of zelfs in bad gaan maar dit gaat zeker niet voor alle Bengalen op. Hier hebben we een Bengaal die liever niet nat wordt en waarvoor water enkel dient om te drinken.

Dan hebben we er eentje die steeds in de drinkbak moet roeren en hierdoor liefst zoveel mogelijk water van in het bakje naar de grond verplaatst, om er dan lekker in te trappelen. En dan een gekke meid die niet liever dan van de lopende kraan drinkt en hierbij van kop tot teen helemaal uitlekt van het water. Het is dus zeker een aanrader je Bengaal kennis te laten maken met water en te zien wat hij/zij ervan vind.

Volg ons op:

Laatste nieuws

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Laatste Nieuws.

Momentel 2 Bengaal nestjes kittens geboren

Lees Meer...

Aandacht

Moest je van plan zijn om een Bengaals kitten te adopteren, gelieve eerst de nodige informatie over de Bengaal te lezen alvorens direct tot aankoop over te gaan. 

KittenbeleidInfo BengaalKitten info

.Aandacht.

Moest je van plan zijn om een Bengaals kitten te adopteren, gelieve eerst de nodige informatie over de Bengaal te lezen alvorens direct tot aankoop over te gaan. 

KittenbeleidInfo BengaalKitten info

Meer Info?

Wens je graag wat meer te willen weten over de Bengaal, aarzel dan zeker niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Contacteer Ons